Heesters

Heesters


Heesters

Heesters zijn houtige, winterharde planten die vanaf de bodem vertakken. In tegenstelling tot vaste planten sterven ze in de winter bovengronds niet af.

Er zijn veel verschillende soorten en maten heesters. Zo zijn er heesters die tijdens het bloeiseizoen verrassen met mooie bloemen zoals de Camellia, terwijl andere heesters juist de aandacht trekken met hun mooi gekleurde of gevormde blad, zoals de Photinia. Ook qua hoogte is er veel variatie mogelijk: er zijn bodembedekkende heesters, maar ook heesters die metershoog worden!

Heesters hebben vaak weinig onderhoud nodig en worden gebruikt als afscheiding, maar ook als solitair of om vakken te omranden. Ze zorgen voor een duidelijke structuur in de tuin en grotere groepen geven de tuin een rustige uitstraling.

Buddleja ‘Sophie’
Sommige heesters trekken door hun uitbundige bloei of door hun vruchten insecten, vlinders en vogels aan. Een mooi voorbeeld is de Buddleja die in het Nederlands - heel toepasselijk - vlinderstruik heet.

Het leuke is dat er bij ons op de kwekerij een nieuwe soort Buddleja is ‘gevonden’: Buddleja davidii ‘Sophie’. Deze nieuwe Buddleja heeft zeer sterke eigenschappen. Zo bloeit ‘Sophie’ vanaf eind april tot ver in de zomer met mooie, lange, lichtpaarse bloemen. De bloemen hebben een heerlijke, zachte geur die vlinders en insecten aantrekken. Als de uitgebloeide bloemen worden verwijderd, tovert ‘Sophie’ steeds weer nieuwe bloemtrossen tevoorschijn.

De plant kan zowel in een pot als in de vollegrond worden gezet. In pot wordt ‘Sophie’ zo'n 80 centimeter hoog en tot wel 100 centimeter breed. De takken hangen uit, waardoor de plant in pot een mooie bol vormt. In de vollegrond kan ‘Sophie’ iets groter worden: zo'n 100 tot 120 centimeter hoog en 100 tot 120 centimeter breed.

Het blad is in de zomer lichtgroen en verkleurt in het najaar naar lichtgrijs. Daarnaast ziet de plant er niet alleen zeer gezond uit, maar ze is het ook. Door haar zeer lange bloei, compacte habitus en lieve uitstraling, verdient ‘Sophie’ een plekje in iedere tuin en op elk terras.

Ouwehands Dierenpark
Wist u trouwens dat steeds meer mensen de goede eigenschappen van deze Buddleja ontdekken? Zo is ‘Sophie’ sinds kort zelfs te vinden in de vlindertuin van Ouwehands Dierenpark! Als dat geen mooi bewijs is dat de plant vlinders aantrekt?!