Klimplanten

Klimplanten


Klimplanten

Klimplanten groeien en bloeien tegen muren, schuttingen, hekwerken en pergola’s en zijn ideaal om deze te versieren of zelfs aan het oog te onttrekken. De meeste klimplanten zijn oorspronkelijk bosplanten en werken zich langs alles wat maar steun geeft omhoog naar het licht.

Er zijn veel verschillende soorten klimplanten. De bekendste zijn de Clematis en Hedera (klimop), maar er zijn natuurlijk nog vele andere klimmers. Denk aan de Wisteria (blauwe regen), Lonicera (kamperfoelie) en Passiflora (passiebloem).

Sierwaarde
Klimplanten hebben op de grond weinig ruimte nodig en zijn daarom ook geschikt voor kleine tuinen. De meeste klimmers hebben vooral in de zomer sierwaarde, omdat ze hun blad verliezen. Maar er zijn ook klimplanten zoals Hedera (klimop) die groenblijvend zijn en daarmee het hele jaar aantrekkelijk blijven.

Daarnaast is het mogelijk om met een zorgvuldige planning het grootste deel van het jaar bloeiende klimmers te hebben. Zo begint het seizoen in april met soorten als Clematis alpina en Clematis macropetala. Het seizoen eindigt met Jasminum nudiflorum (winterjasmijn). De winterjasmijn bloeit vanaf eind november tot maart en stopt alleen bij vorst tijdelijk met bloeien.