Kuipplanten

Kuipplanten


Kuipplanten

Kuipplanten zijn (sub)tropische planten die meestal uit de zuidelijke landen rond de Middellandse Zee komen. Zoals de naam al zegt, worden ze in kuipen of potten gekweekt. Hierdoor kunnen ze makkelijk worden verplaatst. Kuipplanten zijn namelijk niet winterhard en moeten dus voor de eerste vorst naar binnen worden gehaald.

Een koele, onverwarmde ruimte zoals een vorstvrije serre is al voldoende. Binnen in huis is het meestal te warm en schommelt de temperatuur te veel. Geef de planten heel weinig water tot ze in het voorjaar weer uitlopen. Dan kunt u ze ook verpotten en eventueel terugsnoeien.

Soorten kuipplanten
Er zijn veel verschillende soorten kuipplanten die het terras of balkon kunnen opfleuren. Kuipplanten die we in Nederland vaak zien, zijn kleurrijke bloeiers als Bougainvillea, Lantana en de oleander.

Kuipplanten houden van een zonnige plek en voldoende water. Let wel op dat de meeste soorten niet van natte voeten houden. Verwijder daarnaast de uitgebloeide bloemen; dit stimuleert de vorming van nieuwe bloemknoppen.