De kleurrijke najaarstuin

De kleurrijke najaarstuin


De kleurrijke najaarstuin

Uw tuin is in prachtige herfstkleuren gehuld. Paddestoelen komen links en rechts nieuwsgierig uit de grond. Heerlijke kastanjes en beukennootjes sieren de tuin. De ochtenddauw zorgt voor een sfeervol begin van de dag. De herfst is het ideale tijdstip om stil te staan bij de schoonheid van de natuur. Maar ook in de herfst is er genoeg te doen in de tuin.

Elk seizoen heeft zijn eigen bekoringen. In het najaar zijn het vooral de warme herfstkleuren en de mystieke nevel die tot de verbeelding spreken. En wat dacht u van de kleurrijke bessen die tussen de bladeren verschijnen? Besdragende heesters hebben een grote sierwaarde en zijn een sieraad voor de najaarstuin. Denk aan heesters als Gaultheria, Lonicera, Skimmia, Sorbus, Pyracantha, Sambucus en Viburnum.

Charme

Ook veel coniferen en siergrassen laten zich in de herfst van hun mooiste kant zien. Siergrassen als Miscanthus en Pennisetum laten hun bloeiaren wuiven in de wind en geven de tuin een aparte charme. Maar ook bloemen als de bolchrysant en de herfstaster vallen op. Zo schenken herfstasters diepe, intense en warme kleuren waarmee ze niet alleen de laatste vlinders, maar ook de tuinliefhebbers verleiden.

Laat u door deze schoonheid inspireren en haal het beste uit uw tuin. Er is namelijk genoeg te doen in de najaarstuin. Denk aan het snoeien en blad ruimen. Ook is het nu de ideale tijd om boomkwekerijproducten te (ver)planten. In het najaar zijn de planten namelijk in rust, is de grond nog vrij warm en valt er meestal voldoende regen, waardoor de kans op een goede hergroei het grootst is. Daarnaast kunt u nu ook goed bloembollen planten. Hoewel het resultaat niet direct zichtbaar is, zorgen de bollen voor een kleurrijke voorjaarstuin.

Versieringen

Vergeet daarnaast ook uw terras niet. Vrolijk het winterterras op met een decoratieve mand en vul deze met versieringen uit de natuur, zoals dennenappels, takken, vruchten en stukjes schors. Ook sfeervolle tuinverlichting of een knetterend vuurtje kunnen veel doen. En wat dacht u van een leuk hoekje met pompoenen en kalebassen? Die geven de najaarstuin een fleurige oppepper!

Wilt u graag wat levendigheid in de tuin? Hang dan een nestkastje op of plaats een vogelhuisje. Met vetbollen en pinda’s lokt u vogels of misschien wel eekhoorns naar uw tuin. Als u ze nu voert, heeft u al snel stamgasten voor de winter. En in ruil daarvoor vrolijken zij uw tuin op!