Erdbeeren: sommerliche Köstlichkeit

Erdbeeren: sommerliche Köstlichkeit

Erdbeeren: sommerliche Köstlichkeit

Wie verheugt zich niet elk jaar opnieuw op het begin van het aardbeienseizoen? Verse aardbeien zijn niet alleen heerlijk, ze bezitten ook waardevolle stoffen. Bovendien bevatten aardbeien nauwelijks calorieën, waardoor ze bekend staan als vitaminerijke slankmakers.

De aardbei is één van de populairste fruitsoorten. Of ze nu worden gekweekt in eigen tuin of vers worden gekocht op de markt of in de supermarkt, aardbeien zijn bij jong en oud zeer geliefd.

Omdat aardbeien het beste smaken als ze direct na de oogst worden gegeten, is het natuurlijk ideaal om een eigen aardbeienperk in de tuin te hebben. Door de keuze van geschikte soorten, een juiste standplaats en een goede verzorging, kun je weken- of zelfs maandenlang genieten van de lekkere vruchten.

Soorten
Van de in totaal ongeveer 1.000 aardbeiensoorten zijn er in Nederland en België ongeveer 60 soorten verkrijgbaar. De meeste zijn weliswaar voorbehouden aan de productieteelt, maar toch zijn er nog veel soorten geschikt voor de particuliere tuin.

Aardbeien zijn onder te verdelen in eenmaal dragende en doordragende rassen. Eenmaal vruchtdragende soorten rijpen in het klassieke aardbeienseizoen (juni/juli) en brengen in korte tijd een grote hoeveelheid vruchten voort. Van doordragende soorten kan bijna de hele zomer worden geoogst, maar zijn er steeds maar een paar vruchten tegelijk rijp.

Wie dus gedurende lange tijd steeds weer aardbeien wil oogsten om vers te eten, is goed af met doordragende soorten. Wie grotere hoeveelheden wil voor bijvoorbeeld de verwerking tot jam of om in te vriezen, kan het beste kiezen voor eenmaal vruchtdragende soorten.

Daarnaast moet men erop letten dat er een paar oude soorten zijn die niet zelfbevruchtend zijn, wat betekent dat deze soorten samen met andere soorten moeten worden geplant. Deze dienen dan als bevruchtingsplanten.

Zonnige plaats
Een aardbeienperk kan het best worden aangelegd op een zonnige plaats. Hoe minder zon de planten krijgen, des te meer blad en minder vruchten er worden gevormd.

In de eerste week na het planten moet de grond goed vochtig worden gehouden. Er mag alleen in geen geval water blijven staan. Later is het van belang regelmatig water te geven, zodat de grond niet uitdroogt en de planten zich krachtig kunnen ontwikkelen. In winderige gebieden, zoals bijvoorbeeld bij de kust, is bescherming tegen de wind aan te raden.

Om de vruchten droog en schoon te houden en het gevaar op vruchtrot te verminderen, kan men aan het begin van de vruchtontwikkeling stro of zwart folie onder de planten leggen. Dit onderdrukt bovendien het onkruid.

De maximale cultuurduur van aardbeien ligt op drie jaar; op lichte grond is dat twee jaar. De planten kunnen wel veel ouder worden, maar vanaf het derde jaar nemen de groei, opbrengst en grootte van de vruchten af. Als men een goede opbrengst en grote vruchten wil, betekent dat dus dat om de drie jaar, liefst telkens op een andere plaats, een nieuw aardbeienperk moet worden aangelegd.

****************************************

Tips & weetjes

* Aardbeien zijn gevoelige vruchten en kunnen niet lang worden bewaard. Daarom moet men ze zo snel mogelijk na het kopen of plukken consumeren of verwerken. Al na één of twee dagen is er een aanzienlijk verlies aan aroma.

* Aardbeien bevatten ongeveer twee keer zoveel vitamine C als citrusvruchten. Hierdoor stimuleren ze onder meer het immuunsysteem, kunnen ze ontstekingen remmen en het cholesterolgehalte verlagen.

* Wist u dat het eten van een paar aardbeien voor de maaltijd het hongergevoel onderdrukt? Ook als men snakt naar iets zoets, zou men aardbeien kunnen eten. De behoefte naar zoet wordt namelijk gestild en de hoeveelheid kilocalorieën blijft binnen de perken.

* Dankzij de lage verbrandingswaarde en het relatief hoge gehalte aan hoogwaardige voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen, is de aardbei niet alleen lekker en gezond, maar kan men met een aardbeienkuur op een gezonde en vooral aangename manier afvallen.

* Niet alleen het lichaam, ook de geest en het gevoelsleven zouden door aardbeien positief worden gestimuleerd. Zo hebben aardbeien altijd al een nauwe relatie gehad met de liefdesgodinnen en waren ze zelfs gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid (Freya). Bij een verleidelijke liefdesmaaltijd, mag de aardbei dus in geen geval ontbreken!

****************************************

Recept

Geflambeerde aardbeien