Rozen
De roos wordt ook wel de koningin van de bloemen genoemd en dat is niet voor niets. Rozen zijn al vele eeuwen geliefd vanwege hun mooie uiterlijk, lange bloei en lekkere geur. Want wat is een zwoele zomeravond zonder heerlijk geurende rozen in de tuin?
Grote variëteit
Er is een grote variëteit aan rozen. Zo zijn er onder andere struikrozen, stamrozen, klimrozen en miniatuurrozen.
De meeste rozen vallen onder de struikrozen. Struikrozen kennen grote verschillen in hoogte en kunnen één roos per steel hebben of in een tros bloeien.
Stamrozen zijn rozen op een stam. De hoogte van de stam is bepalend voor de uiteindelijke hoogte van de roos. Stamrozen kunnen prima worden gecombineerd met (lagere) vaste planten zoals lavendel.
Klimrozen zijn eigenlijk leirozen omdat ze in veel gevallen niet echt klimmen. Het is daarom ook verstandig om ze goed vast te zetten tegen muren of pergola’s.
Miniatuurrozen zijn kleine struikrozen. De meeste worden niet hoger dan 30 tot 40 centimeter en kunnen prima worden toegepast in potten en bakken. Deze moeten wel voldoende diep en groot zijn, omdat rozenwortels graag ruimte hebben.
Rozenbottels
Rozen kunnen vruchten produceren: de zogenaamde rozenbottels. Vooral wilde rozen produceren veel rozenbottels. Deze bottels zijn rood, oranje, bruin of zwart en kunnen kaal of behaard zijn. Het ‘vlees’ van de bottels is vaak erg rijk aan vitamine C. De bottels van Rosa rugosa worden daar zelfs speciaal voor geteeld: er worden vitaminerijke drankjes en siropen van gemaakt en de welbekende rozenbotteljam.
Zonaanbidders
Laat u adviseren welke rozen het beste bij uw wensen en tuin passen. Alle rozen hebben met elkaar gemeen dat ze zonaanbidders zijn en in het voorjaar flink moeten worden teruggesnoeid. Ook hebben ze voor een mooie groei en bloei regelmatig water en mest nodig. Zo hebben ze behoefte aan voeding waarin onder andere voldoende magnesium zit; hierdoor kunnen ze weerstand bieden tegen ziekten en plagen.