Een gezond gazon

Een gezond gazon

Houd uw gazon in optimale conditie

In veel tuinen neemt het gazon een belangrijke plaats in. Voor kinderen is het een ideale speelplek om te ravotten en met een tuinstoel erop vormt het een heerlijk zitplekje. Maar gras heeft meer voordelen. Zo heeft het vaak een sterk ruimtelijk effect, waardoor uw tuin groter lijkt. Bovendien laat het groene gras uw kleurige borders nog mooier uitkomen. Om te kunnen genieten van een mooi gazon, is het belangrijk om uw gras in optimale conditie te houden.

Naast regelmatig maaien en kantjes bijwerken, heeft uw gazon in het voorjaar extra onderhoud nodig om mooi te blijven. Logisch, want na iedere maaibeurt moet het gras weer opnieuw beginnen met groeien en dat kost veel energie. Wat kunt u allemaal doen om uw gazon in het voorjaar in optimale conditie te houden?

* Maai uw gazon ongeveer één keer per week. Dit is overigens wel afhankelijk van het type gazon: een siergazon wordt vaker en korter gemaaid dan een speelgazon.

* Om goed te kunnen groeien, heeft het gazon voeding nodig. Bemest uw gazon vanaf maart daarom regelmatig. Voordeel van een dichte, gezonde grasmat is bovendien dat onkruid en mos minder kans maken.

* Het is verstandig uw gazon minimaal eenmaal per jaar te voorzien van kalk. Dit wordt meestal in maart of april gedaan. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen beter worden opgenomen en de bodem minder zuur wordt, waardoor mos wordt tegengegaan. De ideale zuurgraad (pH) ligt ongeveer tussen de 5,5 en 7,0.

* Ga vervilting van het gazon tegen door in maart of april te verticuteren. Doe dit bij voorkeur op een droge dag. Door te verticuteren haalt u de verstikkende laag van mos en oud gras weg en brengt u lucht in de bodem. Zaai kale plekken eventueel in.

* Gras kiemt vanaf zo’n 6°C. Als u plannen heeft om uw gazon te vernieuwen, kunt u dit prima in april of mei doen.