Kruiden oogsten en bewaren

Kruiden oogsten en bewaren

Kruiden oogsten en bewaren

Waar de meeste mensen vroeger alleen het eenvoudige zout hadden om de smaak van het eten te verbeteren, kan iedereen pit en persoonlijkheid aan gerechten geven met kruiden. Talrijke kruiden zijn niet alleen gezond, maar ruiken ook lekker en smaken goed. Vooral als ze uit eigen tuin komen!


In de zomer zijn kruidenplanten rijk gevuld met etherische oliën en smaakstoffen. Deze stoffen hebben vaak bijzonder gezonde eigenschappen: ze wakkeren de eetlust aan, bevorderen de productie van verteringssappen en verbeteren de vertering.

Als u kruiden wilt drogen of verwerken, kunt u ze het best in de vroege uurtjes oogsten. Daarnaast is het verstandig om kruiden als peterselie, bieslook en basilicum pas te snijden tijdens het kokkerellen. Vers zijn ze namelijk het lekkerste en zien ze er het mooiste uit!

Kruiden bewaren
Wanneer u kruiden oogst om ze te bewaren, kunt u het beste een mooie zonnige ochtend uitkiezen. Gebruik altijd een scherpe (snoei)schaar, zodat u de planten zo min mogelijk beschadigt. Kies de fraaiste stengels en de mooiste, gave blaadjes. Pluk de blaadjes voordat de plant gaat bloeien, dan is het aroma meestal op zijn best.

Pluk van kruiden met kleine blaadjes, zoals tijm, hele takken en rits de blaadjes er later af. Van basilicum kunt u de bladeren stuk voor stuk oogsten. Vaak kunt u ook de bloemen gebruiken; ze hebben dezelfde smaak. Zo zijn de bloempjes van bieslook even lekker als de steeltjes.

Was de kruiden niet, pluk alleen schone bladeren en bloemen. Droog de kruiden op horren, op gaasdoek of in bosjes, ondersteboven opgehangen in een goed geventileerd vertrek, een zolder of een droog schuurtje. In een donker vertrek blijft de kleur het best behouden. Zijn de blaadjes na een weekje bros en knisperig geworden? Dan kunt u ze opbergen in licht- en luchtdichte blikken.

****************************************

Kruidige tips & weetjes

* Gedroogde kruiden hebben een sterkere smaak dan verse kruiden.

* Voeg fijngehakte kruiden toe aan het kookwater van groenten of het pocheervocht van vis. Zo parfumeren ze al tijdens de bereiding het hoofdingrediënt. Of doe ze in een stoffen zakje en laat het zakje meekoken.

* Snijd kruiden fijn. Hoe meer snijdoppervlakte, des te meer de kruidensmaak vrij zal komen.

* Voeg verse kruiden 45 minuten voor het eind van de bereiding toe aan soepen, bouillons en stoofpotjes. In koude dressings, salsa en marinades hebben de kruiden meer tijd nodig om hun aroma af te geven. Meng de ingrediënten en zet ze een nacht op een koele plaats.

* Bak verse kruiden niet mee in de pan bij vis en vlees. Ze verbranden namelijk snel. Voeg ze pas aan het eind van het bakken of grillen toe.

* Verse kruiden zijn ideaal om gerechten mee af te werken. Strooi ze net voor het serveren op warme sauzen, salades, gekookte of gebakken vis of meng ze door een stamppot.

* Heeft u teveel verse kruiden? Vries ze dan in. Spoel de kruiden, dep ze goed droog en verpak ze in plastic zakjes. Hak ze niet, dan heeft u het minste kwaliteitsverlies. Omdat kruiden bij het invriezen hun knapperigheid verliezen, is het aan te raden ingevroren kruiden alleen in warme bereidingen te verwerken.