Pruimenbomen op z’n mooist

Pruimenbomen op z’n mooist

Pruimenbomen op z’n mooist

In het voorjaar laten pruimenbomen zich van hun mooiste kant zien. Ze bloeien dan namelijk volop, waarna ze vanaf juli lekkere, sappige vruchten geven. Maar pruimen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook erg gezond!

Pruimen zijn er in verschillende soorten. De gewone Europese pruimenrassen met de vrij grote en vaak sappige vruchten behoren tot de soort Prunus domestica. Ook de kleinere en nogal droge kwetsen behoren tot deze soort. Kwetsen worden veel in bereidingen van jam of jenever gebruikt. De mirabellen of kroosjespruimen worden vaak tot een andere soort gerekend, namelijk de Prunus insititia.

Daarnaast zijn er Japanse pruimen. Deze behoren tot de soort Prunus salicina (synoniem Prunus triflora). Japanse pruimen kunnen in Nederland wel buiten worden geteeld, maar bloeien vroeger dan de Europese cultuurpruimen en lopen daardoor meer risico op schade door nachtvorst.

Zelfbestuivers
Veel pruimenrassen zijn zelfbestuivers, wat betekent dat ze bevrucht kunnen worden met eigen stuifmeel. Daardoor heeft u dus genoeg aan één boom om vruchten te krijgen. Bij andere rassen moeten er minstens twee verschillende rassen aangeplant worden om vruchtzetting te krijgen.

Als het weer tijdens de bloei gunstig is, ontstaan veel vruchten. Dunnen is dan vaak nodig. De oogstperiode is erg afhankelijk van het ras en de grondsoort, maar loopt ongeveer van juli tot en met september. De vroegste pruimenrassen zijn meestal rond half juli rijp. Laat de vruchten bij voorkeur niet te lang aan de boom hangen. Ze worden dan wel lekkerder en zoeter, maar de kans op een beurtjaar (uitputting van de boom) wordt ook groter. Bij te late pluk is er bovendien meer kans op beschadiging door vogels en wespen.

Pruimenbomen hebben over het algemeen veel ruimte nodig. Is het de hoogste tijd om uw pruimenboom een kopje kleiner te maken? Doe dit dan enkel tussen half april en half september. De beste snoeitijd is na de oogst. Kies daarbij een warme, droge dag uit, zodat de snoeiwonden snel kunnen opdrogen.

Ziekten
Pruimenbomen zijn gevoelig voor loodglans. De bladeren van aangetaste bomen krijgen een grijze of zilverachtige kleur. Vooral het ras ‘Victoria’ (synoniem ‘Reine Victoria’) is hier vatbaar voor. Ook is dit ras gevoelig voor gomvorming in de vruchten. Daarnaast kan bacteriekanker optreden. Beide ziekten komen vaak tegelijk voor.

Daarnaast is roest een belangrijke bladziekte, die vooral in natte nazomers schade kan veroorzaken aan pruimenbomen. Aan de onderkant van het blad verschijnen dan donkerbruine sporen; aan de bovenkant gele vlekjes.

****************************************

Tips & weetjes

*
Pruimen houden van een kalkrijke, voedzame en niet te natte grond.

* Sommige rassen zijn gevoelig voor beurtjaren (uitputting van de boom) en moeten daarom tijdig worden gedund.

* Steenfruitsoorten zoals de pruim dienen in de nazomer en vroege herfst gesnoeid te worden, omdat ze gevoelig zijn voor loodglansziekte en gomziekte. Doordat de wonden dan sneller helen, is de kans op infectie veel kleiner.

* Pruimen zijn geschikt voor verse consumptie, invriezen en voor verwerking tot jam of moes. Controleer wel altijd de rijpheid van de vruchten. Pruimen zijn namelijk alleen lekker als ze voldoende rijp zijn.

* De houdbaarheid van pruimen is beperkt. Eet ze daarom zo snel mogelijk op als ze eenmaal rijp zijn.

* Pruimen hebben een laxerende werking doordat ze onder andere veel vezels bevatten. Daarnaast zijn pruimen rijk aan koolhydraten, verschillende vitaminen, kalium, calcium, magnesium, ijzer en koper.

****************************************

Recept

Walnootpruimenkoeken