Blikvanger in de voorjaarstuin

Blikvanger in de voorjaarstuin

Blikvanger in de voorjaarstuin

Met fruit in de tuin is er het hele jaar door wel iets te beleven. In het voorjaar zijn vooral de kersenbomen echte blikvangers. Ze bloeien met een overdaad aan witte bloemen, waarna vanaf juni letterlijk en figuurlijk de vruchten kunnen worden geplukt. En wat is leuker dan vruchten plukken in uw eigen tuin? Opeten natuurlijk!

De meest voorkomende kers is de zoete kers (Prunus avium). De zoete kers kent verschillende cultivars die kunnen worden onderverdeeld naar rijptijd, die ook wel wordt aangegeven met kersenweken. De vroegste rassen rijpen in de eerste kersenweek; deze begint in Nederland rond 1 juni.

Daarnaast kan onderscheid worden gemaakt naar vruchtkleur, die varieert van geel tot zwartrood en alle denkbare schakeringen daartussen. Rassen met gele tot roodgele vruchten zijn vrijwel van het toneel verdwenen, omdat deze er minder aantrekkelijk uitzien en daardoor niet worden gevraagd. Daarom vinden we in de commerciële teelt hoofdzakelijk rassen met rode tot zwartrode vruchten.

Kruisbestuiving
Het rassenassortiment heeft de laatste jaren grote wijzigingen ondergaan door de komst van nieuwe rassen met sterk verbeterde eigenschappen. Bekende zoete en zure kersenrassen zijn: ’Burlat’, ’Regina’, ’Early Rivers’, ’Udense Spaanse’, ’Meikers’ en ’Rheinische Schattenmorelle’.

Hoewel er enkele zoete kersenrassen bestaan die in meer of mindere mate zelfbestuivend zijn, geldt voor de meeste rassen dat kruisbestuiving met andere ongeveer gelijktijdig bloeiende rassen noodzakelijk is voor een goede vruchtzetting.

Ziekten
Kersenbomen zijn gevoelig voor tak- en bloesemsterfte, veroorzaakt door de Monilla-schimmel. De bloesem sterft plotseling af en kan lang verdroogd aan de boom blijven hangen. De vruchten kunnen onder invloed van vocht barsten en vervolgens gaan rotten. Dit vruchtrot wordt veroorzaakt door de grauwe schimmel.

Daarnaast is de kersenboom gevoelig voor gomziekte en loodglansziekte na verwonding door wind of snoeien. Het is daarom verstandig om de kers in de nazomer of vroege herfst te snoeien. Doordat de wonden dan sneller helen, is de kans op infectie veel kleiner.

****************************************

Tips & weetjes

*
Kersenbomen houden van voedselrijke, niet te natte grond.

* De vroege kersensoorten kunnen vanaf juni worden geoogst, de latere in juli.

* Oogst voorzichtig, trek geen stukken van de takken. Dit leidt tot ziekten en beschadigingen bij de eerstvolgende vruchtzetting.

* Kersen zijn over het algemeen niet zo lang houdbaar. Bewaar kersen daarom zorgvuldig en leg ze in de koelkast.

* Zoete kers wordt voornamelijk vers geconsumeerd; zure kers wordt vooral voor de verwerking gebruikt in bijvoorbeeld jam, sap of alcohol.


****************************************

Recept

Vanille roomtaart met kersen